Aarhus er begunstiget af en smuk beliggenhed ved skov og strand, gode shoppingmuligheder, en gastronomi der aldrig har haft højere niveau, museer i verdensklasse og et rigt udvalg af kulturoplevelser. Og det meste kan nås til fods eller på cykel.
Af Per H. Jacobsen
Danmarks næststørste by har 275.000 indbyggere. Omkring 50.000 af dem er studerende, og de er med til at give Smilets by en ung, dynamisk puls. Uanset om du er til kulturoplevelser, Michelinmad, shopping, strandliv, teater, etiopisk kaffe eller har lyst til at se det hele lidt fra oven – Aarhus har det hele. Også et tivoli som hedder Friheden og ligger i en park tæt på Aarhus Stadion.
Aros, Moesgaard og Den Gamle By – tre museer i verdensklasse
Omkring 600.000 besøger hvert år kunstmuseet Aros, hvis kendteste nye værk er Olafur Eliassons spektakulære Your rainbow panorama, der er placeret på taget. Det cirkelformede kunstværk er 150 meter langt og 3,5 meter højt, og man kan opleve byen gennem alle regnbuens farver. I 2014 åbnede Moesgaard Museum, som er et helt nyt arkæologisk og etnografisk museum. Det ligger otte km fra centrum. Museet nærmest vokser op af undergrunden, og fra toppen af taget er der en vidunderlig udsigt. Næsten en halv million besøger hvert år Den Gamle By. Her kan man se 80 historiske huse fra 25 danske byer og en aarhusiansk bydel fra 1974.
En 900 år gammel kirke, Aarhus Ø og et verdensberømt rådhus
Centrum i det historiske Aarhus er byens domkirke, der blev påbegyndt i slutningen af 1100-tallet og fuldendt ca. år 1500. Det er Danmarks længste kirke med sine 93 meter, og der kan sidde 1200 mennesker til gudstjeneste. Kirketårnet er 96 meter højt og dermed er kirken endnu byens højeste bygning. Det er muligt at få en rundvisning og en tur op i tårnet. Lej en cykel og se den nye bydel Aarhus Ø skyde op. Et højhus på 142 meter skal stå færdigt i 2020. Om sommeren er her havnebad der er et smukt vue over Aarhus Bugten. Et andet vartegn er byens rådhus, der er en design- og arkitekturoplevelse af international klasse.
Mindeparken, dronningens slot, et ukendt åndehul og dus med dyrene
Syd for centrum finder du Mindeparken, der er bruges til løbeture, solbadning, picnic eller en tur i rutsjebanen på parkens legeplads. Oppe bag parken ligger Marselisborg Slot, som er dronningens sommerresidens. Slotshaven er åben for offentligheden, når kongehuset ikke er der. Bag slottet ligger Forstbotanisk have, som er et lidt ”ukendt” grønt åndehul, der indeholder mere end 900 træer og buske fra hele verden. Hvis man kører af Ørneredevej mod Moesgaard Strand, kan man gøre et stop i Dyrehaven og gå en rundt mellem hjorte og dådyr og komme tæt på vildsvinene.
Shoppingmuligheder for alle pengene
Står man foran domkirken med et glødende kreditkort i lommen, kan man gå to veje. Op ad den 850 meter lange gågade Strøget ligger der mere end 150 butikker. Strøget slutter ved Banegården, hvor der også er shoppingmuligheder i Danmarks største citycenter Bruuns Galleri. Man kan også gå den anden vej fra domkirken og ind i Latinerkvarteret, som er fra 1400-tallet og dermed det ældst bevarede kvarter i Aarhus. Her findes en stribe specialbutikker, cafeer og små gallerier. Andre gode shoppingområder er Frederiksbjerg og Trøjborg samt kvarteret omkring Vestergade.
Michelinstjerner, mormormad og internationale madoplevelser
Fire restauranter – Frederikshøj, Gastromé, Substans og Domestic – har en Michelinstjerne. Men uanset om du leder efter michelinmad, spansk tapas, japansk sushi, fransk bistromad, dansk mormormad eller frisk fisk fra Aarhus Bugten, så kan du finde noget, der passer til dit budget. Restauranterne ligger især i og omkring Latinerkvarteret, Vestergade, langs Åen og Jægergårdsgade Er du til det mere uformelle, så har byen to madmarkeder med hver sin profil. Aarhus Streetfood byder på mere end 30 gadekøkkener fra hele verden, og på Aarhus Central Food Market kan du få international mad på et højt gastronomisk niveau.
Kaffe, surdejsbrød, brætspil og 360 grader panoramaudsigt
Byens ældste cafeer er Casablanca og Cafe Englen. De to cafeer har et stort stampublikum, hvoraf mange er kommet siden åbningen. På Løves Bogcafe er det litteraturen, der er i centrum. På La Cabra laver de sublim kaffe og bager et af landets bedste surdejsbrød. Great Coffee ligner en hip coffeshop fra New York, og på Aarhus Brætspilscafe går man offline og spiller gamle og nye brætspil. Dokk1 er Nordens største bibliotek. Slip ungerne løs, nyd udsigten over havneområdet og drik en kaffe i bygningens cafe. Eller gå i Salling og tag elevatoren op til Salling Rooftop. Her er der 360 grader panoramaudsigt over midtbyen under åben himmel.