Oversat fra norsk

’ADHD – viden og redskaber til at mestre livet’. Kristin Leer var 44 år gammel, mor til tre børn og på vej til at uddanne sig til psykiater, da hun endelig fandt ud af, hvad det var, hun kæmpede med. Til trods for sin lægeuddannelse forstod hun ikke selv, hvorfor simple hverdagsopgaver var uoverkommelige eller hvorfor hun havde problemer med at huske aftaler, at betale regninger til tiden og følge med i børnenes fritidsinteresser. Samtidig var hun så stresset på sit job at hun overvejede at forlade arbejdsmarkedet.

Det var en stor lettelse for forfatteren at få at vide, at det er fordi, hun har ADHD. Og et af hendes budskaber i denne bog er, at man får et bedre liv med en behandlet ADHD. En ubehandlet ADHD kan let føre til, at man som voksen bliver ensom, ikke får en uddannelse, glider ud af arbejdsmarkedet og bruger alkohol eller stoffer som selvmedicinering. ADHD kan have nogle forbløffende positive sider, men kan også betyde et liv med mange svære udfordringer, og spændet i funktionssvigt kan være meget stort.

Kristin Leers bog giver nye indfaldsvinkler til, hvordan ADHD kan forstås, den gennemgår diagnosekriterier og behandlingsformer og tilbyder fremragende mestringsstrategier for hverdagen. Bogen er skrevet til dig der har ADHD, din kæreste, forældre, søskende, lægen, læreren og alle andre, der gerne vil være klogere på, hvordan et liv som barn, ung og voksen med ADHD kan leves og mestres.

“Bogen kan være en kæmpe hjælp for såvel de som ikke ved, at de har ADHD, som for de der har fået diagnosen, men som alligevel finder livet svært. Og i den grad også for pårørende, som her får hjælp til at forstå de ramtes svigt, stress, rod, umodenhed og kaos som hjernemæssige funktionsproblemer og ikke som en række karaktersvagheder, som det ellers kan være så oplagt at irriteres og moralisere over,” skriver anmelder Maria Cuculiza i magasinet Propatienter og kalder bogen for et personligt og fagligt passioneret forsøg på at øge patienters, pårørende, skolelæreres og sundhedspersoners forståelse for børn og voksne med ADHD:

Kristin Leer er fra Trondheim og er uddannet psykiater og psykofarmakolog. Hun arbejder i dag med misbrugere og underviser sundhedspersonale og pårørende om ADHD.