På Djursland kan man møde bjørne, hajer og giftige slanger. Det er også her, Nordens største Sommerland ligger. Man kan vandre rundt i den smukke Nationalpark blandt vilde heste og køer. Opleve købstadsidyl i Ebeltoft med toppede brosten og bonderoser. Og så har landsdelen nogle af de bedste strande på den jyske østkyst.

Af Per H. Jacobsen

Djurslands varierede landskab er formet af istiden. Mols Bjerge mod syd er det mest bakkede. Midt på Djursland ligger den udtørrede sø Kolinsund, der i dag er frugtbar landbrugsjord. På den flade hedeslette ved Tirstrup ligger Aarhus Lufthavn. Der er stejle, hvide klinter på nordkysten. Og på øen Anholt ligger Danmarks eneste ørken.

Kattegatcentret, Skandinavisk Dyrepark, Ree Park og Randers Regnskov

I Kattegatcentret i Grenaa kan du komme tæt på hajerne. I tunnellen under hajtanken kan man se de majestætiske dyr glide forbi eller opleve dem, når de bliver fodret. Er man ekstra modig kan man sammen med en instruktør dykke ned blandt hajerne. Midt på Djursland ligger Skandinavisk Dyrepark, hvor der er isbjørne, ulve og andre dyr fra Norden. I Ree Park ved Stubbe Sø kan man tage på safari i en Landrover og komme tæt på giraffer, næsehorn, antiloper og geparder. I Randers Regnskov er luften varm og fugtig som i en tropisk jungle, og her kan man opleve aber, dovendyr, komodovaraner, jaguarer og slanger.

Munkholm Zoo, Djurs Sommerland og Fregatten Jylland

Ved Balle syd for Grenaa ligger Munkholm Zoo, der tilbyder dyreoplevelser i børnehøjde. Der er mere end 90 dyrearter repræsenteret, og mange af dem kan børnene klappe og kæle med. Midt på Djursland ligger Djurs Sommerland, der er Nordens største og tilbyder et stort vandland og mere end 60 forlystelser for børn i alle aldre. Sommerlandet har rutsjebaner i flere længder og ni forskellige temalande. I Ebeltoft ligger verdens længste træskib, Fregatten Jylland. På skibet kan man komme tæt på danmarkshistorien, når fregattens deltagelse i krigen i 1864 formidles. Børn kan trække i matrostøj og gå på skattejagt eller piratjagt.

Lübker Square, Auning Kart Park, Karpenhøj Naturcenter, Molslaboratoriet

Ved Nimtofte ligger Lübker Square, der tilbyder spa og wellness samt subtropisk bad for hele familien. Er man til fart og spænding kan man køre gokart i Auning Kart Park. Der er gokarts for voksne og for børn helt ned til otte år. Karpenhøj naturcenter er et godt udgangspunkt for cykel- og vandreture i Naturpark Mols Bjerge. Centret tilbyder også ture sammen med en naturguide. Midt i Mols Bjerge ligger Molslaboratoriet, hvorfra der er to afmærkede vandrestier, der fører ud i en ureguleret natur, hvor der går vilde heste og køer.

Ebeltoft, Grenaa, Gjerrild, Bønnerup og Fjellerup

Djurslands ældste købstad er Ebeltoft. Store dele af byen er ren idyl med små skæve bindingsværkhuse, stokroser og toppede brosten. Mange vælger at blive gift i Ebeltoft, fordi det gamle rådhus fra 1576 giver en helt særlig romantisk bryllupskulisse. Djurslands største handelsby er Grenaa. Midt i byen ligger kirken, der er fra 1200-tallet. Klokkespillet med 48 bronzeklokker er helt i særklasse. Både Ebeltoft og Grenaa har nogle af den jyske østkysts bedste sandstrande. På nordkysten ligger Gjerrild, fiskerbyen Bønnerup og Fjellerup. Her er der strande, som er meget børnevenlige. Nogle steder skal en voksen 100 meter ud, før vandet når til hagen.

Gammel Estrup, Rosenholm Slot, Sostrup og Kalø Slotsruin

Landbrugets og herregårdenes historie formidles på museet på Gammel Estrup ved Auning. Det er en af Danmarks bedst bevarede renæssanceherregårde. En anden velbevaret herregård fra samme tid er Rosenholm Slot ved Hornslet. Hovedbygningen er en af landets smukkeste. Sostrup slot ved Gjerrild var i 20 år et nonnekloster for cistercienserordenen, men siden 2013 har det været kursus- og konferencested. Ved Rønde kan man opleve Kalø Slotsruin, der blev opført af Erik Menved i 1300-tallet. En 500 meter lang dæmning fører ud til ruinerne.

Gårdbutikker og vingårde, Moment, Molskroen og LøCroQ

Djursland producerer mad- og drikkevarer af høj kvalitet. Kød fra fritgående kvæg og grise samt får kan købes i gårdbutikker. Der er flere vingårde og lokale bryghuse. Restaurant Moment i Feldballe serverer økologisk vegetarmad baseret på lokale råvarer og af så høj kvalitet, at restauranten er optaget i Michelinguiden. Ved Lyngsbæk Strand ligger Molskroen, som er kendt for sit høje gastronomiske niveau. LøCroQ i Ebeltoft er den eneste restaurant på Djursland, der har det økologiske guldmærke. En specialitet på LøCroQ er gedekød.