Solskinsøen Fyn kan byde på mere end 100 slotte og herregårde, hovedbyen Odense hvor H.C Andersen har sat sig markante spor, topklasse gastronomi, lokale fødevarer af høj kvalitet og et omkransende hav med omkring 100 beboede og ubeboede øer
Af Per H. Jacobsen
Danmarks tredjestørste by Odense ligger midt på landets tredjestørste ø Fyn. Odense er en dynamisk storby, som er under forandring, fordi man er i færd med at lukke den firesporede vej Thomas B. Thriges Gade, der skar midtbyen over i to, og omdanne den til en helt ny bydel. H.C. Andersen fylder naturligt nok meget i byen, og uanset om du er til gastronomiske oplevelser, shoppingmuligheder, kunst eller kultur så kan du finde det i Odense.
De fynske købstæder
Fyn har en stribe smukke gamle købstæder. Sydfynske Svendborg blev købstad i 1253 og har en stor tradition for det maritime liv, handel, kultur og et stort udsyn. Det er en slags kulturhovedby på Fyn og er blandt andet kendt for at afvikle 750 livekoncerter hvert år. I Faaborg kan man fortsat opleve byens vægtere hver aften kl. 21 og høre vægtersangene og de spændende historier. Assens på Vestfyn var engang landets fjerdestørste toldsted, fordi det var et vigtigt overfartssted for stude mellem Tyskland og Danmark. Bogense på Nordfyn var engang en vigtig havneby og er i dag en stemningsfuld turistby med et stor lystbådehavn, et smukt torv og velbevarede gamle huse. Nyborg har landets ældste kongeborg Nyborg Slot, og byen emmer af sin gamle historie.
Ærø, Tåsinge og de vilde heste på Langeland
Det sydfynske øhav består af 55 øer og holme. De største øer er Ærø, Tåsinge og Langeland. Ærøskøbing er landets bedst bevarede by fra 1700-tallet. Hele 39 af byens mange velbevarede huse er fredede. Ærø er selvstændig kommune. Tåsinge er forbundet med Svendborg via en bro. Det er en idyllisk ø, hvor hovedattraktionen er Valdemars Slot, der har slået dørene op til det private hjem for at dele ud af den historie, som slottet kan fortælle om. Fra Tåsinge kan man fortsætte via en bro til Langeland. Tranekær Slot er fra 1200-tallet og det ældste beboede hus i Danmark. En særlig attraktion på øen er en flok af 80 vilde heste, der færdes med minimal indblanding fra mennesker. De kan blandt andet ses fra bakken ”Ørnehøj” tæt på Gulstav Mose.
Bridgewalking og Bike Island
Man kan vandre på Den Gamle Lillebæltsbro ved Middelfart. Man iklædes en særlig dragt og bliver koblet på et sikkerhedssystem, og så er det ellers op på broen og opleve suget i maven. Undervejs fortæller guiden om broens arkitektur, historien, byggeriet og naturen omkring Lillebælt. Cyklistentusiaster kalder Fyn og Øhavet for Bike Island, fordi de mere end 1200 km skiltede cykelruter giver mulighed for at køre på opdagelse i et vidt forgrenet cykelterræn, som veksler mellem flade strækninger tæt på kysten, bakkede landeveje der bugter sig mellem marker, skove, idylliske landsbyer og købstæder. Man kan også tage cyklen med på øhop.
Mere end 100 fynske slotte og herregårde
På Fyn og øerne ligger der mere end 100 velholdte slotte og herregårde. På Egeskov Slot ved Svendborg bor greven og hans familie, men der er åbent for gæster, og slottet har en imponerende samling af veteranbiler og en park, der i 2012 blev kåret som Europas smukkeste historiske have. Hver sommer bliver der afholdt Heartland festival her. Skovsgaard Gods driver et økologisk landbrug på Langeland. Det er ejet af Danmarks Naturfond og åben for offentligheden. Vandrestier leder gæsterne rundt i det smukke herregårdslandskab. Er man mere til en romantisk landskabshave, er Sanderumgaards Have lige øst for Odense et perfekt mål for en picnic.
Lokal gastronomi, gode råvarer, rygeost og brunsviger
På Fyn er en række toprestauranter gået sammen om at udarbejde et manifest, der skal sikre, at du som gæst får en helt særlig oplevelse baseret på det bedste, øen har at byde på. På Fyn vrimler det med gode råvarer som friske asparges, æbler, kirsebær og rodfrugter. Overalt på øen vil du støde på gårdbutikker og vejboder, der sælger det bedste fra haven eller markerne. På Fyn får man kød af høj kvalitet, lokalt brygget øl og vin, karakteristiske oste og nogle helt særlige fynske specialiteter som rygeost og brunsviger. Rygeost, der er opfundet på Fyn, er en surmælksost, som saltes og krydres med kommen, og ryges med halm eller brændenælder. Brunsviger er en slags fynsk nationalret. Kagen er ganske enkel og består af en lys gærdej overhældt af et lag af smeltet brun farin og smør. Den er ikke smuk, men smager godt, hvis man har en sød tand.