Legoland er med 1,7 millioner besøgende årligt den største danske turistattraktion uden for København. Temaparken har siden 1968 været særdeles populær blandt børnefamilierne. Legoland består i dag af mere end 55 forlystelser og ni temaområder, og hvis én dag ikke er nok til at opleve det hele, ligger der hoteller, hytter og campingplads tæt på.

Af Per H. Jacobsen

I 1932 grundlagde familien Kirk Kristiansen en virksomhed i Billund, der producerede trælegetøj. I 1949 begyndte de at lave plastikklodser med knopper på, så klodserne kunne sættes sammen. Det nye legetøj fik navnet Lego, som er en sammentrækning af ordene ”leg godt”. Det blev et globalt dansk erhvervseventyr. Lego er i dag verdens næststørste brand kun overgået af Rolex og større end Walt Disney, som kommer ind på tredjepladsen.

Konstruktionslegetøj, patenter, hjernetræning

Børn over store dele af verden er vokset op med legoklodser. Lego er størst og vigtigst i verden inden for det, man kalder konstruktionslegetøj. ”Lego er ikke bare et stykke legetøj. Det er en kombination af et redskab og et system. Grundklodsen fra 1958 er siden blevet suppleret og varieret med nye klodser, der alle passer sammen med den første klods. Og Lego har taget patent på alle deres klodser. Det har skabt et forspring, som konkurrenterne ikke kan indhente,” siger legetøjsforsker Jørn Martin Steenhold. Ann E. Knudsen, der er ekspert i hjernens udvikling, mener, at Lego er sundt for børns hjerner og træner koncentrationsevnen. ”Helt generelt er stort set al form for leg godt. Men Lego kan noget helt specielt, for når du bygger noget med klodserne, er det en stærk øvelse for hjernebjælken, som er det, der binder de to hjernehalvdele sammen.”

Fabrikkens udstilling og det første Legoland,

I 1968 åbnede det første Legoland i Billund. Det er blevet udvidet og fornyet af flere omgange og er i dag bygget af 65 millioner Legoklodser. Ideen opstod, fordi fabrikken hvert år havde 20.000 besøgende fra hele verden, der kom for at se en lille udstilling af legomodeller, som fabrikken havde lavet for at vise, hvad klodserne kunne bruges til. Man begyndte derfor at lege med tanken om, at lave en park, som både kunne være et legeland for børn og en permanent udstilling af Legomodellerne. Det blev begyndelsen til Legoland, hvor Miniland var omdrejningspunktet. ”Voksne og børn skal have en uforglemmelig dag i Legolandparken. De skal føle sig hensat til en anden verden,”sagde Gotfred Kirk Christiansen, direktør i Lego fra 1958 til 1995. Da man åbnede i 1968, skønnede man optimistisk, at der ville komme 300.000 det første år, men besøgstallet endte på 625.000. I dag ligger der ni Legoland over hele verden.

55 forlystelser og ni temaområder

Legoland består af mere end 55 forlystelser og ni temaområder, der alle er børnevenlige. Miniland er det oprindelige Legoland, hvor berømte byer, bygninger og hovedstæder er bygget i legoklodser. Det er også her, Trafikskolen, hvor børn mellem 7 og 13 kan tage deres første kørekort, fortsat holder til. Duploland består af alle de ting, børn kender fra Duplolegetøjet – blot 15 gange større, så man sidde i toget eller flyve i flyet. Legoredo Town er en westernby med indianere, cowboys og mulighed for at vaske guld. Piratland byder på sørøvere, skattejagt og vandleg. I Adventure Land kan man opleve jordskælv, høj fart på vandet og rutsjebaner. Imagination Zone byder på hajer, muræneål og vandfontæner. I Knights Kingdom kan man opleve riddere, vikinger og prinsesser. I Ninjago World er der laserlabyrint, klatrevæg og reaktionstræning. I Polar Land kan du blive ispilot, opleve ægte pingviner og få et sug i maven.

Overnatning på hotel, hytter eller camping

Legoland har to hoteller, der ligger nabo til parken. Castle Hotel er bygget som et eventyrligt slot i Lego-stil og har temaværelser, som er udsmykket i Legos univers. Her kan man møde prinsesser, riddere, drager, troldmænd og meget andet. Også Hotel Legoland tilbyder temaværelser, hvor du kan sove med pirater, sørøvere og ninjaer. Begge hoteller ligger tæt på indgangen til Legoland. En anden mulighed er Holiday Village, hvor man kan leje en hytte, bo i en tønde eller i et indianertelt eller selv campere.

Faktaboks

Download Legolands app – se bl.a. ventetider mens du er i parken

Kom om lørdagen – der er skiftedag i sommerhusene lørdag og derfor færrest besøgende. Tirsdage og onsdage er de travleste dage.

Tjek restriktioner for højde og alder – undgå at gå forgæves. Der er skilte ved forlystelsen eller info i appen.

Børn under tre år kommer gratis ind.

Man må gerne selv medbringe mad- og drikkevarer.

Der er skifterum og ammestue ved Trafikskolen med gratis bleer.