I Thy er man tæt på naturen, uanset om det er stormvejr eller vindstille. Nationalparken lokker mod vest med et uspoleret klitlandskab, hvor sandet hersker. Mod øst er landskabet blidere og mere frugtbart. På Mors kan man opleve naturens kræfter i form af enorme skrænter bestående af moler og vulkansk aske, der går 55 mio. år tilbage i tiden
Af Per H. Jacobsen
Thy var engang en ø, men voksede sammen med Vendsyssel, da landet for 4000 år siden hævede sig. Indtil 1825 var Thy landfast med det øvrige Jylland ved Agger Tange, men så brød Vesterhavet igennem, og hele Nordjylland blev til én stor ø. Der bor 40.000 mennesker i Thy og Thisted er hovedbyen.
Nationalpark Thy, den unikke klithede, et isbjerg og Vejlerne
Danmarks første nationalpark ligger i Thy. Den blev indviet i 2008 og omfatter et 12 km bredt bælte fra Agger Tange i syd til Hanstholm mod nord. Det er et område præget af sandflugt, som består af klitter, klitheder, søer og klitplantager. Mod vest finder man den salte strand og de flade, sandede områder, og østpå ligger det bakkede og frugtbare landbrugsland. Ved Nors sø ligger udsigtspunktet Isbjerg, og når man bestiger det, bliver det tydeligt, hvorfor Nationalpark Thy kaldes Danmarks største vildmark. På grænsen mellem Thy og Hanherred ligger Vejlerne – Nordeuropas største fuglereservat. Det er et 6.000 hektar stort, lavtliggende område, der ligger hen som græsenge, rørskove og brakvandssøer. Fuglene kan kun studeres fra dæmninger og fugletårne.
Stenbjerg landingsplads, Hanstholm Bunkermuseum og Cold Hawai
I Stenbjerg er der fortsat en landingsplads for fiskerbåde. De hvide huse tæt på havet er bygget af Stenbjerg-fiskere i starten af 1900-tallet til opbevaring af redskaber. Det røde redningshus huser et lille redningsmuseum. Erhvervsfiskeriet foregår i dag i Hanstholm. Det er også her, landets største bunkermuseum ligger. Man kan komme ned i den 3000 kvadratmeter store museumsbunker, hvor man kan se, hvordan de tyske soldater levede under Anden Verdenskrig. I Klitmøller har vinden og havet skabt en helt ny attraktion og omsætning. Det begyndte i firserne, hvor de første windsurfere dukkede op, og i halvfemserne fik stedet tilnavnet Cold Hawaii. Folk kommer fra hele verden for at surfe og nyde naturen, og det har skabt et lokalt erhvervseventyr.
Vorupør, Lyngby, Lodbjerg Fyr og Agger Tange
Vorupør er den største og livligste af badebyerne i Thy. Byen er en del af Cold Hawaii, så når vinden er i det rigtige hjørne, er der masser af aktivitet på vandet. Det tidligere fiskerleje Lyngby ligger så langt ude i klitterne, at man næsten tror, man er nået til verdens ende. Fortsætter man gennem byen videre mod vest, kommer man ad en snoet vej til kystskrænten og stranden. Lidt syd for Lyngby ligger Lodbjerg Fyr, der er bygget i 1883 i smukke granitsten og er 35 m højt. Et godt udgangspunkt for vandreture og med en formidabel udsigt. Tæt på fyret ligger Danmarks mindste kirke, Lodbjerg kirke. Agger Tange har status som internationalt fuglebeskyttelsesområde. Det er et af Nordeuropas vigtigste rasteområder for vandfugle og ynglelokalitet for truede engfugle.
Nordens største landsbykirke, Thys største by og Sydthys hovedstad
Vestervig kirke var oprindeligt en del af et stort kloster. I dag er kun kirken tilbage, og den er Nordens største landsbykirke. Udenfor kirken kan man opleve det ældste kirkelige solur i Nordeuropa. Thys største by er Thisted med sine 13.000 indbyggere. Den ligger smukt ud til Limfjorden og har en attraktiv lystbådehavn. På Thisted Museum er der indrettet mindestuer for to af Thisteds kendte borgere igennem tiden: skolemanden Christen Kold og forfatter J.P. Jacobsen. Hurup er Sydthys hovedstad og voksede fra en lille landsby til at blive Thys næststørste, da jernbanen i 1882 lagde vejen forbi. Hurup har for nyligt indviet Sydthy Kur- og svømmebad, der både har wellness, vipper og vandrutsjebaner.
UNESCOs verdensarvsliste og Jesperhus Feriepark
Mors er forbundet med Thy via en bro ved Vilsund. Nykøbing Mors er hovedsæde for Morsø Kommune. På nordsiden ligger den 61 meter høje Hanklit. Den består af skiftende lag af vulkansk aske, der ses som mørke striber i det lysere moler og vidner om øens dramatiske, geologiske historie. Hanklit er ved at blive optaget på UNESCOs Verdensarvliste. Dueholm Kloster, der ligger i Nykøbing, er fra 1370 og blev grundlagt af johanniterordenen. Jesperhus Feriepark er et af Danmarks største camping- og feriecentre. Det tilbyder blandt andet inden- og udendørs vandland, blomsterpark, aktivitets- og sportshal, golfbane, put & take sø, tennisbaner og meget mere.